Πραγματοποιήθηκε η επαναδημοπράτηση του έργου αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του οικισμού εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό Πέλλας


Από το γραφείο της υποψήφιας Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από την διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μ. Καραμεσίνη έχει ολοκληρωθεί ήδη η αξιολόγηση των προσφορών των εργοληπτών που ανοίχτηκαν την 2/7/2015 από την αρμόδια συσταθείσα Επιτροπή κατά την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του οικισμού εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό Πέλλας και προγραμματίζεται η έγκριση του πρακτικού ανάδειξης του επιλεγέντος εργολήπτη από τα αρμόδια όργανα του ΟΑΕΔ ώστε να επανεκκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου.


Με σκοπό την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών, στα πλαίσια της ειδικής ακολουθούμενης διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 129 του ν. 3669/2008, προκειμένου να επισπευσθεί η επαναδημοπράτηση του αναγκαίου έργου της αποκατάστασης και ολοκλήρωσης  του οικισμού εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό Πέλλας, η κ. Τζάκρη είχε επισκεφτεί αμέσως μετά τις εκλογές τον τότε Υπουργό Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος και έδωσε την εντολή να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να επαναδημοπρατηθεί το πολύπαθο έργο σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Κατασκευής Δημοσίων Έργων (Κ.Κ.Δ.Ε.). Στα πλαίσια αυτά υποβλήθηκαν την 30-1-2015, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προσφορές από εργολήπτες προκειμένου να συμμετάσχουν στην ομάδα εκπόνησης σχεδίου, με την ακριβέστερη δυνατή περιγραφή των εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν στο ανωτέρω έργο σε εκτέλεση προηγούμενων αποφάσεων του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι η αρχική εργολαβία για την εκτέλεση του ως άνω έργου δημοπρατήθηκε από τον τ. ΟΕΚ την 18/6/2003, με προϋπολογισμό μελέτης 4.620.000 € (χωρίς ΦΠΑ). Η εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ‘’ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε.’’, ποσού 3.280.000 € (χωρίς ΦΠΑ) υπογράφθηκε την 17/5/2004, ενώ μέχρι την έκπτωση του αναδόχου (30/10/2008), το συμβατικό αντικείμενο του έργου είχε διαμορφωθεί με συμπληρωματικές συμβάσεις στο ποσό των 5.100.000 € (χωρίς ΦΠΑ) και είχε πληρωθεί το ποσό των 4.040.770 € χωρίς ΦΠΑ (33ος Λογαριασμός).

Από τότε και για διάστημα τριών (3) ετών, το έργο παρέμενε χωρίς συντήρηση σε δυσμενές περιβάλλον και αφύλακτο, με αποτέλεσμα να συμβούν εκτεταμένες ζημιές και φθορές σε αυτό, καθώς και τμηματικές αφαιρέσεις υδραυλικών - ξυλουργικών εργασιών.

Την 28/11/2011 δημοπρατήθηκε από τον τ. ΟΕΚ η εργολαβία “Συνέχιση εργασιών μετά από  την έκπτωση του  αναδόχου του έργου: «Ανέγερση οικισμού 42 κατοικιών σε διώροφα κτίρια τύπων 2.21, 2.24, 2.25, μιας αίθουσας συγκεντρώσεων και δύο καταστημάτων τύπου 2.85, με τις εγκαταστάσεις και τα έργα υποδομής  και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου (οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμός περιβάλλοντος χώρου, κ.λπ.) στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ του νομού Πέλλας, με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΙΙΙ»”, με προϋπολογισμό μελέτης 4.120.000 € (χωρίς ΦΠΑ) και ο μειοδότης προσέφερε έκπτωση 47,88 %. Η εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ποσού 2.147.000 € (χωρίς ΦΠΑ) υπογράφθηκε το Δεκέμβριο του 2011, αλλά η ανάδοχος δεν προχώρησε στην κατασκευή του έργου, αφενός μεν  λόγω ανεκτέλεστων και ημιτελών εργασιών της έκπτωτης εργολαβίας, αφετέρου δε λόγω των ζημιών και κλοπών, το κόστος αποκατάστασης των οποίων δεν είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της εργολαβίας.

Με την 280/5/4.2.2014 απόφαση του ΟΑΕΔ, μετά την με αριθ. 3351/2013 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, αποφασίστηκε η ανάκληση της εργολαβίας αυτής και η έγκριση της διενέργειας διαγωνισμού για το ως άνω έργο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 129 του Κώδικα Κατασκευής Δημοσίων Έργων και τη γνωμοδότηση της Ν.Υ.

Σε εκτέλεση της απόφασης αυτής, συστήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τρεις (3) μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, η οποία επισκέφθηκε τον οικισμό και κατέγραψε με λεπτομέρεια την υφιστάμενη κατάσταση. Στη συνέχεια και μετά από επεξεργασία των μετρήσεων, συντάχθηκε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός (5.500.000 € με ΦΠΑ) για την επαναδημοπράτηση του έργου.

Η κ. Τζάκρη μετά από αυτή την εξέλιξη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επαναδημοπράτηση του έργου αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του οικισμού εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό Γιαννιτσών δίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών εδώ και μια δεκαετία περίπου, η εγκατάσταση των οποίων στις κατοικίες αυτές μετά από τόσα χρόνια όχι μόνο δεν έχασε την αξία της αλλά απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αξία εξαιτίας της παρούσης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Copyright © 2012 Αρχοντικό Πέλλας